THE EFFECT OF CONSUMPTION OF PORK (SUS BARBATUS) ON BLOOD PRESSURE, HEMOGLOBIN LEVEL AND TOTAL CHOLESTEROL LEVEL

Supriati Wila Djami, Meirina Loaloka

Abstract


Pork is a very difficult meat to digest because it contains a lot of fat and pork causes many diseases, namely hardening of the arteries, increased blood pressure, excruciating chest pain (angina pectoris) and inflammation of the joints and if pork is consumed it can affect the organs in the body. This study aims to determine the effect of pork consumption on blood pressure, hemoglobin levels and total cholesterol levels. This research was conducted on people who often consume pork in Baun village, Amarasi Barat sub-district, with as many as 51 respondents consisting of 20 males and 31 females. Based on the results of the study, it is known that people who often consume pork 3 to 4 times a month have hemoglobin levels within normal limits with a percentage of 66.67%, blood pressure tends to be high with a percentage of 47.06% and high total cholesterol levels with a percentage of 53%. So it can be conclude that consuming pork can increase cholesterol levels in the body blood.


Keywords


pork; blood pressure; hemoglobin; total cholesterol

Full Text:

PDF

References


Agustina, R. (2020). Gambaran Kadar Hemoglobin Pada Supir Bus Di Pangkalan Bun Berdasarkan Durasi Tidur. Gambaran Kadar Hemoglobin Pada Supir Bus Di Pangkalan Bun Berdasarkan Durasi Tidur.

Alegantina, S., Isnawati, A., Winarsih, W., Ernawati, F., Imanningsih, N., & Setyorini, H. A. (2018). Kandungan gizi mikro (besi, seng), nitrit dan formalin pada daging sapi dari pasar tradisional dan swalayan. Jurnal Kefarmasian Indonesia, 55-63.

Anggara, F. H. D., & Prayitno, N. (2013). Faktor-faktor yang berhubungan dengan tekanan darah di Puskesmas Telaga Murni, Cikarang Barat tahun 2012. Jurnal ilmiah kesehatan, 5(1), 20-25.

Annisa, A. (2019). Pengaruh Konsumsi Daging Babi (Sus barbatus) terhadap Kadar Kolesterol Total Dan Gambaran Histopatologi Jantung Mencit (Mus musculus) (Doctoral dissertation, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar).

Bulu, P. M., Wera, E., & Yuliani, N. S. (2019). Manajemen Kesehatan Pada Ternak Babi di Kelompok Tani Sehati Kelurahan Tuatuka, Kecamatan Kupang Timur, Kabupaten Kupang NTT. Jurnal Pengabdian Masyarakat Peternakan, 4(2).

Dai Tana, E., Kale, P. R., & Malelak, G. E. M. (2015). Kandungan Lemak, Kolesterol, Jumlah Total Bakteri Dan Rasa Bakso Babi Yang Diberi Lapisan Penutup Kitosan, Karagenan Dan Gelatin. Jurnal Nukleus Peternakan, 2(2), 186-191.

Dita, N. (2016). Hubungan Antara Tingkat Kecukupan Lemak Dan Natrium Dengan Tekanan Darah Pada Lansia Di Panti Tresna Werdha Semarang. Kti.

Juli Karyani, T., & Hidayati, I. L. (2019). Perbedaan Konsumsi Daging, Ikan, Dan Telur Antara Remaja Putri Anemia Dan Non Anemia Di SDN Totosari Dan Tunggulsari I, II Surakarta (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Maharani, L. (2016). Implementasi Pengukuran Dan Klasifikasi Tekanan Darah Berdasarkan Pulse Transit Time Menggunakan Metode Transformasi Wavelet Dan Support Vector Machines (Doctoral dissertation, Institut Teknologi Sepuluh Nopember).

Maiyena, S., & Mawarnis, E. R. (2022). Kajian Analisis Konsumsi Daging Sapi dan Daging Babi Ditinjau dari Kesehatan. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6(1), 3131-3136.

Nidianti, E., Nugraha, G., Aulia, I. A. N., Syadzila, S. K., Suciati, S. S., & Utami, N. D. (2019). Pemeriksaan Kadar Hemoglobin dengan Metode POCT (Point of Care Testing) sebagai Deteksi Dini Penyakit Anemia Bagi Masyarakat Desa Sumbersono, Mojokerto. Jurnal Surya Masyarakat, 2(1), 29-34.

Nugroho, R. F., Hindaryani, N., & Saputri, K. (2022, January). Pengaruh Edukasi Gizi Seimbang Terhadap Pengetahuan Gizi Pada Lansia Di Desa Botoputih, Kecamatan Tikung Kabupaten Lamongan, Jawa Timur. In Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat (Vol. 1, No. 1, pp. 107-113).

Purwati, K. (2020). Perbandingan Kadar Lemak Daging Babi Landrace Dan Babi Hutan Terhadap Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kelurahan Pasar Teluk Dalam Tahun 2019. Zona Kedokteran: Program Studi Pendidikan Dokter Universitas Batam, 10(1), 98-103.

Qamar, M. F., & Raza, I. (2012). Scientific Evidences that Pig Meat (Pork) is Prohibited for Human Health. Scientific Papers. Series D. Animal Science, 55.

Sakinah, S., Ratu, J. M., & Weraman, P. (2020). Hubungan antara karakteristik demografi dan pengetahuan dengan self management hipertensi pada masyarakat suku timor: penelitian cross sectional. Jurnal Penelitian Kesehatan" SUARA FORIKES"(Journal of Health Research" Forikes Voice"), 11(3), 245-252.

Sasmalinda, L. (2013). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Perubahan Tekanan Darah Pasien di Puskesmas Malalo Batipuh Selatan dengan Menggunakan Regresi Linier Berganda. Journal of Mathematics UNP, 1(2).

Sudatri, N. W., Setyawati, I., Suartini, N. M., & Yulihastuti, D. A. (2016). Penurunan fungsi hati tikus betina (rattus norvegivus l) yang diinjeksi white vitamin c dosis tinggi dalam jangka waktu lama ditinjau dari kadar SGPT, SGOT serta gambaran histologi hati. Metamorfosa: Journal of Biological Sciences.

Swarjana, I. K., SKM, M., & Bali, S. T. I. K. E. S. (2015). Metodologi Penelitian Kesehatan [Edisi Revisi]: Tuntunan Praktis Pembuatan Proposal Penelitian untuk Mahasiswa Keparawatan, Kebidanan, dan Profesi Bidang Kesehatan Lainnya. Penerbit Andi.

Tambunan, F. F., Nurmayni, N., Rahayu, P. R., Sari, P., & Sari, S. I. (2021). Hipertensi (Si Pembunuh Senyap).

Tiara, U. I. (2020). Hubungan Obesitas Dengan Kejadian Hipertensi. Journal of Health Science and Physiotherapy, 2(2), 167-171.

Yana, N. Y. D., Dharma, B., & Nugroho, R. A. (2016). Karakterisasi dan Identifikasi Bakteri dari Tamba Daging Babi (Sus sp.) Hasil Fermentasi Spontan. BIOPROSPEK: Jurnal Ilmiah Biologi, 11(2), 53-60.




DOI: https://doi.org/10.31983/jrk.v11i2.9214

Article Metrics

Abstract view : 827
Download PDF : 329

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2022 Jurnal Riset Kesehatan

INDEXING

Logo Google Schoolar
Logo Sinta
Logo DOAJ
Logo Crossref
Logo Garuda
Logo Dimensions
RECOMMENDED TOOLS
Turnitin Logo
EndNote Logo
Mendeley Logo
Keep in touch with us!
Get notified
Logo Poltekkes Semarang Logo JRK
JURNAL
RISET
KESEHATAN

Mailing Address:

Jalan Tirto Agung, Pedalangan, Kec. Banyumanik, Kota Semarang, Jawa Tengah - 50268, Indonesia

Commitment to quality

Double-blind peer review. Immediate open access. Authors retain copyright. Author fee Rp 500.000,00. Published biannually.

 
CC Brands CC BY Brands CC SA Brands

Journal Riset Kesehatan (JRK), its website, and the articles published therein are licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

WGA