DETERMINANTS OF FAST FOOD CONSUMPTION BEHAVIOR IN ADOLESCENTS IN THE CITY OF JAKARTA

Delvi Fitrianti, Retno Mardhiati, Cornelis Novianus

Abstract


Fast food is high in calories and fat. Consuming fast food excessively can cause various health problems, including obesity. This study aims to determine the factors related to the behavior of fast food consumption in adolescents at SMA Negeri 30 Jakarta in 2022. The research design was quantitative with a cross-sectional approach. Data collection in this study was carried out in April - May 2022 with a population of 884. A total of 200 respondents as samples were collected and processed using the Quota Sampling sampling technique. This research employs univariate,  bivariate, and Chi-Square test analysis methods. The results of the univariate analysis of most categories showed that adolescents often consumed fast food (51%), female gender (59.5%), had good knowledge (65%), had a positive attitude (59%), had a positive body image (56%), has high pocket money (66.5%), is not affected by social media (68.5%), not affected by peers (78%) and unaffected by promotion (65%). The bivariate analysis showed a relationship between knowledge (p-value= 0.000; PR= 2.566; 95% CI= 1.661-3.963), body image (p-value= 0.035; PR= 1.381; 95% CI= 1.042-1.830) , pocket money (p-value= 0.046; PR= 1.369; 95% CI= 1.039-1.804), and the influence of promotion (p-value = 0.009; PR= 1.572; 95% CI= 1.109-2.229) on fast food consumption behavior.


Keywords


Adolescent; Behavior; Consumption; Fast Food

Full Text:

PDF

References


Adriani, M., & Wirjatmadi, B. (2012). Peranan Gizi dalam Siklus Kehidupan. Jakarta : Prenamedia Group.

Afifah, L.P., Suyatno, Aruben, R., & Kartini, A. (2017). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Konsumsi Fast Food pada Remaja Obesitas di SMA Theresiana 1 Semarang Tahun 2017. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 5(4),706-713.

Al-Saad, E. (2016). Causes and Effect of Fast Food. International Journal of Scientific and Technology, 5(4), 279–280.

Ariyana, D., & Asthiningsih, N.W.W. (2020). Hubungan Pengetahuan dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda. Borneo Student Research, 1(3), 1841-1846.

Asdiansyuri, U., & Octavia, Y.F. (2022). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Keputusan Pembelian Konsumen McDonald Sriwijaya. Journal of Economic Well Being, 1(1), 1-10.

Badan Pusat Statistik. (2017). Konsumsi Kalori dan Protein Penduduk Indonesia dan Provinsi Berdasarkan Hasil Susenas September 2016. Jakarta : BPS.

Fitriani, N.S., Wurjanto, A., Kusariana, N., & Yuliawati, S. (2022). Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Pengaruh Media Sosial dengan Perilaku Konsumsi Makanan Beresiko Diabetes Melitus pada Mahasiswa Universitas Diponogoro. Jurnal Epidemiologi Kesehatan Komunitas, 7(1),404-410.

Hadiyuni, M.K., Purwani, L.E., & Nugrohowati, N. (2021). Analisis Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Makan Mahasiswa Tingkat Akhir Fakultas Kedokteran Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jakarta Tahun 2020. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 16(1),20-25.

Handayani, W., Pinasti, S.R.O., Rahayu, F., & Kurniawati, M.F., (2021). Pengaruh Media Sosial Instagram dalam Mengiklankan Makanan Cepat Saji dan Dampak Bagi Kesehatan pada Remaja. Infotech Journal, 7(1),36-39.

Imtihani, T.R., & Noer, E.R. (2013). Hubungan Pengetahuan, Uang Saku, dan Peer Group dengan Frekuensi Konsumsi Makanan Cepat Saji Pada Remaja Putri. Journal of Nutrition College, 2(1),162-169.

Kementerian Kesehatan RI. (2015). Situasi Kesehatan Remaja.

Mardhiati, R., & Setiawan, A. (2017). Perbandingan Perilaku Jajan, Konsumsi Makanan Cepat Saji serta Tidur Siang berdasarkan Status Obesitas pada Remaja. ARKESMAS, 2(2), 173-178.

Mardhina, S., & Rahmawati, T. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Body Image Dengan Frekuensi Konsumsi Fast Food Remaja Putri di SMK N 4 Surakarta. Jurnal Kebidanan, VI(02),40-50.

Munasiroh, D., Nurawali, D.O., Rahmah, D.A., Suhailah, F., & Yusup, I.R. (2019). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Mahasiswa. An-Nadaa, 6(8),46-51.

Musmiah, S.B., Rustaman, M.Y., & Saefudin. (2019). Selamat Datang Masa Remaja. Yogyakarta : Cv Budi Utama.

Notoatmodjo, S. (2014). Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta.

Nuraini, I.B., & Asthiningsih, N.W.W. (2020). Hubungan Sikap dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda. Borneo Student Research, 1(3),1738-1742.

Priwahyuni, Y. (2016). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pola Makan Siap Saji (Fast Food) pada Mahasiswa Program Studi Ilmu Kesehatan Masyarakat Stikes Hangtuah Pekanbaru. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 5(2),102-110.

Ranggayuni, E., & Aini, N. (2021). Faktor yang Berhubungan dengan Konsumsi Makanan Cepat Saji pada Mahasiswa di Institusi Kesehatan Helvetia Medan. JUMANTIK, 6(3), 278-284.

Salsabilla, N., & Sulistyowati, M. (2021). Analisis Faktor Perilaku Konsumsi Remaja terhadap Makanan Cepat Saji (Studi Aplikasi Social Cognitive Theory). Preventif : Jurnal Kesehatan Masyarakat, 12(2), 239-255.

Samingan & Octaviani, Z.A. (2021). Determinan Perilaku Konsumsi Makanan Siap Saji (Fast Food) pada Siswa di SMA Negeri X Jakarta Timur Tahun 2020. Jurnal Bidang Ilmu Kesehatan, 11(2), 136-145.

Suaebah, Semah, & Ginting, M. (2018). Pengaruh Edukasi Gizi Dengan Media Buku Saku Terhadap Perubahan Pengetahuan Dan Konsumsi Fast Food. Jurnal Kesehatan Manarang, 4(1), 26-32.

Suhada, R., & Asthiningsih, N.W.W. (2019). Hubungan Teman Sebaya dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda. Borneo Student Research, 1(1), 38-45.

Suswanti, I. (2012). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemilihan Makanan Cepat Saji pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta Tahun 2022. Skripsi. Universitas Islam Negeri Syaif Hidayatullah.

Vikraman, S., Fryar, C.D., & Ogden, C.L. (2015). Caloric Intake From Fast Food Among Children and Adolescents in the United States, 2011-2012. National Center for Health Statistics:213.

Wongso, M.Y.S.B. (2020). Pengaruh Harga, Promosi dan Lokasi terhadap Keputusan Pembelian Konsumen pada Produk Burger King di Plaza Surabaya. Jurnal Ilmu dan Riset Manajemen, 9(7), 1-29.

Yetmi, F., Harahap, F.S.D., & Lestari, W. (2021). Analisis Faktor yang Memengaruhi Konsumsi Fast Food pada Siswa di SMA Cerdas Bangsa Kabupaten Deli Serdang Tahun 2020. STUDIA Jurnal Hasil Penelitian Mahasiswa, 6(1), 25-47.




DOI: https://doi.org/10.31983/jrk.v12i1.9190

Article Metrics

Abstract view : 355
Download PDF : 290

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2023 Jurnal Riset Kesehatan

INDEXING

Logo Google Schoolar
Logo Sinta
Logo DOAJ
Logo Crossref
Logo Garuda
Logo Dimensions
RECOMMENDED TOOLS
Turnitin Logo
EndNote Logo
Mendeley Logo
Keep in touch with us!
Get notified
Logo Poltekkes Semarang Logo JRK
JURNAL
RISET
KESEHATAN

Mailing Address:

Jalan Tirto Agung, Pedalangan, Kec. Banyumanik, Kota Semarang, Jawa Tengah - 50268, Indonesia

Commitment to quality

Double-blind peer review. Immediate open access. Authors retain copyright. No author fees. Published biannually.

 
CC Brands CC BY Brands CC SA Brands

Journal Riset Kesehatan (JRK), its website, and the articles published therein are licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

WGA