Pengaruh Kombinasi Jus Tomat (Lycopersionesculentum Miil) dan Kurma (Phoenix Dactylizat L.) pada Kadar Hemoglobin
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aisah, A., Rasyid, R., Rofinda, Z. D., & Masrul, M. (2022). Pengaruh Pemberian Buah Kurma (Phoenix Dactylifera L) terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin dan Feritin pada Mahasiswi. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 11(1), 126. https://doi.org/10.36565/jab.v11i1.511
Anggoro, S. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Anemia pada Siswi SMA. Jurnal Ilmiah Permas: Jurnal Ilmiah STIKES Kendal, 10(3), 341–350.
Aprilianti, N. R., & Sholihah, A. N. (2025). Pengaruh Jus Jambu Biji Merah Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri diUniversitas ‘Aisyiyah Yogyakarta. Midwifery Care Journal, 6(1), 25–30.
Apriyanti, D., Lathifah, N. S., & Utami, V. W. (2022). Pemberian Buah Kurma Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri Anemia. Jurnal Midwifery, 2(1), 31–36.
Corrons, J. L. V., & Krishnevskaya, E. (2021). Rare anemias in adolescents. Acta Biomedica, 92(1), 1–11. https://doi.org/10.23750/abm.v92i1.11345
Fauziah, N., Raharja, K. T., & Vardila Putri, N. P. (2024). The Relationship of Nutritional Status and Anemia Status in Adolescent Women in Sampang District. International Journal of Research and Review, 11(3), 131–137. https://doi.org/10.52403/ijrr.20240317
Fitriani, Evayanti, Y., & Isnaini, N. (2020). Pemberian Jus Tomat Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III Tahun 2019. Jurnal Kebidanan, 6(2), 230–235.
Indrawatiningsih, Y., Hamid, S. A., Sari, E. P., & Listiono, H. (2021). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Terjadinya Anemia pada Remaja Putri. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 21(1), 331. https://doi.org/10.33087/jiubj.v21i1.1116
Juffrie, M., Helmyati, S., & Hakimi, M. (2020). Nutritional anemia in Indonesia children and adolescents: Diagnostic reliability for appropriate management. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 29, 18–31. https://doi.org/10.6133/APJCN.202012_29(S1).03
Kemenkes RI. (2020). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2019. Kementrian Kesehatan Republik Indonesia
Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Network Open, 3(11), E2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644
Mufidah, Kunang, A., & Sumarni. (2024). Pengaruh Konsumsi Buah Kurma Terhadap Peningkatan Hemoglobin Pada Remaja Putri Di Universitas Muhammadiyah Pringsewu Lampung. Jurnal Ners, 8(1), 324–329. http://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/ners
Munir, R., Sari, A., & Hidayat, D. F. (2022). Pendidikan Kesehatan : Pengetahuan Remaja Tentang Anemia. Jurnal Pemberdayaan Dan Pendidikan Kesehatan (JPPK), 1(02), 83–93. https://doi.org/10.34305/jppk.v1i02.432
Naureen, I., Saleem, A., Rana, N. J., Ghafoor, M., Ali, F. M., & Murad, N. (2022). Potential Health Benefit of Dates Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Haya: The Saudi Journal of Life Sciences, 7(3), 101–111. https://doi.org/10.36348/sjls.2022.v07i03.006
Permatasari, T., Briawan, D., & Madanijah, S. (2018). Efektivitas Program Suplementasi Zat Besi pada Remaja Putri di Kota Bogor (Effectiveness of Iron Supplementation Programme in Adolescent girl at Bogor City). Jurnal Mkmi, 14(1), 1–8.
Siauta, J. A., & Anita, W. (2020). Pengaruh Pemberian Tablet Fe dan Jus Tomat Untuk Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja SMK N 1 Mesuji Oki Sumatra Selatan. Journal for Quality in Women’s Health, 3(2), 117–121. https://doi.org/10.30994/jqwh.v3i2.59
Simatupang, M., & Debora Simanjuntak, F. (2022). Efektivitas Jus Jeruk, Tomat, dan Madu untuk Mengatasi Anemia pada Ibu Hamil. Forikes, 13(4), 913–919. https://doi.org/10.33846/sf13406
WHO. (2023). Accelerating anaemia reduction: a comprehensive framework for action. WHO.
WHO. (2024). Guideline on haemoglobin cutoffs to define anaemia in individuals and populations. WHO.
WHO. (2025, February 10). Anaemia. WHO.
Yazah, V. F., Rahman, G., & Lushinta, L. (2023). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil Di Wilayah Kerja Puskesmas Penajam. Midwifery Care Journal, 4(3), 93–98. https://doi.org/10.31983/micajo.v4i3.9516
DOI: https://doi.org/10.31983/micajo.v6i2.10074
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.