PENGARUH EDUKASI DENGAN MEDIA E-BOOKLET TENTANG ASI EKSKLUSIF DAN MAKANAN PENDAMPING ASI (MP-ASI) TERHADAP PENGETAHUAN DAN SIKAP IBU HAMIL DALAM PROGRAM PENCEGAHAN STUNTING
Abstract
Background : Stunting is a nutritional problem that is still the focus of the government. Factors causing stunting in toddlers are knowledge, attitudes and skills of pregnant women regarding exclusive breastfeeding and complementary feeding and food intake including breast milk and complementary feeding. The prevalence of stunting in the Dukuhturi Health Center working area increased from 0,17% to 9,95% making it one of the top 4 highest stunting prevalence in Tegal Regency.
Objective : Knowing the effect of education with e-booklet media about exclusive breastfeeding and complementary feeding on the knowledge and attitudes of pregnant women.
Method : This type of research is quasi experimental with a pre test-post test design with a control group design. The research subjects were 17 pregnant women in each group which were selected by purposive sampling. The data collected includes data on knowledge and attitudes during pre test and post test. Data analysis was tested with Paired Samples T Test and Man Whitney.
Result : There was an increase in knowledge and attitudes before and after receiving education in the intervention group and control group with p value <0,05. There are differences in knowledge and attitudes scores between the intervention group and the control group, so it can be concluded that the education delivered by e-booklet has a significant effect (p value <0,05) on the knowledge and attitudes of pregnant women.
Conclusion : There is an effect of education using e-booklet media on the knowledge and attitudes of pregnant women regarding exclusive breastfeeding and complementary feeding.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Utami NH, Mubasyiroh R. Masalah Gizi Balita dan Hubungannya dengan Indeks Pembangunan Kesehatan Masyarakat. Vol. 42, Penelitian Gizi dan Makanan. 2019.
WHO. Interpretation Guide. Nutrition Landscape Information System (NLIS). 2010.
Rosha BC, Sari K, SP IY, Amaliah N, Utami N. Peran Intervensi Gizi Spesifik dan Sensitif dalam Perbaikan Masalah Gizi Balita di Kota Bogor. Vol. 44, Buletin Penelitian Kesehatan. 2016.
Megawati G, Wiramihardja S. Peningkatan Kapasitas Kader Posyandu dalam Mendeteksi dan Mencegah Stunting di Desa Cipacing Jatinangor. J Apl Iptek untuk Masy. 2019;8(3):154–9.
Ekayanthi NWD, Suryani P. Edukasi Gizi pada Ibu Hamil Mencegah Stunting pada Kelas Ibu Hamil. J Kesehat. 2019;10(3):312–9.
Nugraheni D, Nuryanto, Wijayanti HS, Panunggal B, Syauqy A. ASI Eksklusif dan Asupan Energi Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Usia 6 – 24 Bulan di Jawa Tengah. J Nutr Coll. 2020;9(2):106–13.
Nugroho A, Bertalina, Rahmadi A, Mulyani R, Mugiat. Pendampingan, Penyuluhan, Praktek Pembuatan MP-ASI dalam Rangka Pencegahan Stunting Melalui Pendekatan Gizi 1000 HPK di Wilayah Kerja Dinkes Pesawaran. JPengabdi Kesehat. 2020;1(1).
Dwitama YS, Zuhairini Y, Djais J. Hubungan Pemberian ASI Eksklusif dan Makanan Pendamping ASI Terhadap Balita Pendek Usia 2 Sampai 5 tahun di Kecamatan Jatinangor. J Sist Kesehat. 2018;3(3).
Malonda NSH, Sanggelorang Y. Upaya Peningkatan Pengetahuan Kader Posyandu dalam Kegiatan Pelatihan Pendampingan Pemberian ASI Eksklusif di Kelurahan Tataaran II Tondano Selatan Kabupaten Minahasa. J Peremp dan Anak Indones. 2020;2(1):12–7.
Kemenkes. Situasi Balita Pendek (Stunting) di Indonesia. 2018.
Safitri DF. Pengaruh Pemberian Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan, Sikap dan Dukungan Suami Terhadap ASI Eksklusif pada Ibu Hamil di Puskesmas Ngampilan dan Puskesmas Wirobrajan. Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Yogyakarta; 2018.
Zulfiana E. Pengaruh Media Booklet Terhadap Pengetahuan Ibu Tentang Manajemen Laktasi di Wilayah Kerja Puskesmas Juanda Kota Samarinda. Universitas Muhammadiyah Kalimantan Timur; 2018.
Riskesdas. Hasil Utama Riskesdas. 2018.
PSG. Hasil Pemantauan Status Gizi (PSG). 2017.
Permadi MR, Hanim D, Kusnandar, Indarto
D. Risiko Inisiasi Menyusu Dini dan Praktek ASI Eksklusif terhadap Kejadian Stunting pada Anak 6-24 Bulan. Vol. 39. 2016.
Safitri NRD, Fitranti DY. Pengaruh Edukasi Gizi dengan Ceramah dan Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Gizi Remaja Overweight. J Nutr Coll. 2016;5(4):374–80.
Utomo NN, Nugraheni SA, Rahfiludin MZ. Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan dan Praktik Ibu dalam Pemberian Makan Balita Gizi Kurang (Studi pada Ibu Balita Usia 12-36 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Bergas Kabupaten Semarang). J Kesehat Masy. 2019;7(4).
Ma’munah M. Pengaruh Pendidikan Kesehatan dengan Booklet Terhadap Pengetahuan Nutrisi Ibu Laktasi di Wilayah Kerja Puskesmas Ciputat Timur. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah; 2015.
Putri RC. Pengaruh Penyuluhan dengan Media Booklet Terhadap Pengetahuan dan Sikap Ibu Hamil Tentang ASI Eksklusif di Wilayah Binaan Puskesmas Baki Kabupaten Sukoharjo. Universitas Muhammadiyah Surakarta; 2019.
Muhdar AS Al, Indria DM, Rusnianah F. Efektifitas Pemberian E-Booklet tentang Permasalahan Menyusui terhadap Peningkatan Pengetahuan Dokter Umum di Puskesmas Kota Malang. J Kesehat Islam. 2018;7(1):1–10.
DOI: https://doi.org/10.31983/jrg.v10i1.8763
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Abstracted/Indexed by :
Jurnal Riset Gizi oleh http://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/jrg disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.