EFEKTIVITAS EDUKASI GIZI MENGGUNAKAN MEDIA KOMIK TERHADAP PENGETAHUAN DAN SIKAP TENTANG GIZI SEIMBANG PADA SISWA SEKOLAH DASAR
Abstract
Background : Some issue found during preliminary survey and have not revealed the good dietary habit with balanced nutrient; for example: did not bring lunch and drink from home, buy unhealthy snack outside the school, and low knowledge about the importance of high protein side-dish, vegetables, and fruits. Nutrition education for elementary school students can support them to have good dietary habit. Using media can help us to give information.
Objective : To know the influence of giving an education of balanced nutrient using media of comic-book with the content: knowledge and attitude of balanced nutrient to elementary school students.
Methods : This research is classified to community nutrition research. The type of research is quasi experimental design and the plan is design with the pretest - posttest control group design. Total sample is 72 students, divided into treated-group and control-group. Collected data are identity, pretest and posttest result of knowledge-and-attitude. The test method that be used are Independent t-test and Mann Whitney.
Results : Average score of knowledge in treated-group increased 6,36 points and in control-group 3,79 points. Average score of attitude in treated-group increased 0,98 points and in control-group 1,82 points.
Conclusion : There were significantimpact of giving nutrition education using media of comic-book towardsbalanced nutrition knowledge on elementary school students (p=0,017), while on the attitude the improvement is not significant, (p=0,549).Keywords
Full Text:
PDFReferences
___________________. 2010. Promosi Kesehatan Teori dan Aplikasinya. Jakarta: Rineka Cipta.
Nuryanto, dkk. 2014. “Pengaruh Pendidikan Gizi terhadap Pengetahuan dan Sikap tentang Gizi Anak Sekolah Dasar,” Jurnal Gizi Indonesia, 3(1)
Siagian, Albiner, Jumirah, Fourgelina Tammpubulon. 2010. “Media Visual Poster dan Leaflet Makanan Sehat serta Perilaku Konsumsi Makanan Jajanan Siswa Sekolah Lanjutan Atas di Kabupaten Mandailing Natal,” Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, 4(6)
Santoso, Soegeng dan Anne Lies Ranti. 2013. Kesehatan dan Gizi. Jakarta: Rineka Cipta
Sulistyoningsih, Hariyani. 2011. Gizi untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Faizah, Umi. 2009. “Keefektifan Cerita Bergambar untuk Pendidikan Nilai dan Keterampilan Berbahasa dalam Pembelajaran Bahasa Indonesia,” Cakrawala Pendidikan, 28 (3).
Arimurti, Ditta Irma. 2012. “Pengaruh Pemberian Komik Pendidikan Gizi Seimbang terhadap Pengetahuan Gizi Siswa Kelas V SDN Sukasari 4 Kota Tangerang,” Skripsi. Depok: Fakultas Kesehatan Masyarakat Prodi Gizi Universitas Indonesia
Vitasari, Rizka, Joharman, Kartika C. Suryandari. 2016. “Peningkatan Keaktifan dan Hasil Belajar Matematika melalui Model Problem Based Learning Siswa Kelas V SD Negeri 5 Kutosari,” Kalam Cendekia, 4(3).
Mubarak, Wahit Iqbal, dkk. 2007. Promosi Kesehatan: Sebuah Pengantar Proses Belajar Mengajar dalam Pendidikan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Azwar, Saifuddin. 2012. Sikap Manusia. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Arimurti, Ditta Irma. 2012. “Pengaruh Pemberian Komik Pendidikan Gizi Seimbang terhadap Pengetahuan Gizi Siswa Kelas V SDN Sukasari 4 Kota Tangerang,” Skripsi. Depok: Fakultas Kesehatan Masyarakat Prodi Gizi Universitas Indonesia
Fitri, Cahya Ning. 2012. “Faktor-faktor yang berhubungan dengan Kebiasaan Makanan Jajanan pada Siswa Sekolah Dasar di SDN Rawamangun 01 Pagi Jakarta Timur,” Skripsi. Depok: Program Studi Ilmu Gizi Universitas Indonesia.
Duncan, Randy & Matthew J. Smith. 2009. The Power of Comics: History, Form, and Culture. USA: The Continuum International Publishing Group
Hermawati, Tetty. 2015. Komik Digital untuk Pembelajaran yang Menyenangkan. http://guraru.org. 8 Februari 2017
Saloso, Imam. 2011. “Pengaruh Media Audio (lagu anak-anak) dan Media visual (kartu bergambar) terhadap pengetahuan gizi (PUGS dan PHBS) serta tingkat penerimaannya pada Anak usia Sekolah Dasar Negeri di Kota Bogor,” Skripsi. Bogor: Fakultas Ekologi Manusia IPB.
Kemenkes RI. 2014. Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta: Kemenkes RI.
Hamida, Khairuna, Siti Zulaekah,& Mutalazimah. 2012. “Penyuluhan Gizi dengan Media Komik untuk Meningkatkan Pengetahuan tentang Keamanan Makanan Jajanan,” Jurnal Kesehatan Masyarakat, 8 (1)
Nurhasanah, Aan, dkk. 2014. “Pengaruh Pendidikan Kesehatan terhadap Peningkatan Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku tentang Jajanan Sehat pada Murid Sekolah Dasar,” Jurnal Keperawatan Poltekkes Kemenkes Jakarta III, 2(3).
Notoatmodjo, Soekidjo. 2005. Metodelogi Penelitian Kesehatan. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
DOI: https://doi.org/10.31983/jrg.v5i2.4271
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Abstracted/Indexed by :
Jurnal Riset Gizi oleh http://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/jrg disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.