Hubungan Pengetahuan, Kebiasaan Sarapan Dan Asupan Zat Gizi Makro Sarapan Dengan Status Gizi Pada Remaja

Ahmad Faridi, Andra Vidyarini, Aditya Yudha Prasetya

Abstract


Background: Nutritional problems in adolescents can cause other health problems. Adolescents with poor nutritional status tend to have low immune system so they are easily affected by disease, besides this, it can inhibit muscle formation during the growth period, lack of intelligence level. In overweight or obese teenagers, it can increase the risk of cardiovascular disease, coronary heart disease and stroke, and cancer.

Objective: To determine the relationship between nutritional knowledge, breakfast habits and breakfast macronutrient intake with the nutritional status of school adolescents at SMAN 74 South Jakarta.

Method: This research uses a cross-sectional study design with stratified random sampling technique. The population in this study were students of classes X and XI at SMAN 74 South Jakarta. The sample in this study consisted of 86 respondents from class X and XI students. Data were analyzed using the chi square test.

Results: The results of the study showed that there was no significant relationship between nutritional knowledge (p = 0.688), breakfast habits (p = 0.413), and macronutrient intake, energy (p = 0.608), protein (p = 0.608), fat (p =0.593), carbohydrates (p=0.359) with nutritional status.

Conclusion: Research shows that there is no relationship between breakfast and the nutritional status of female students, but the quality of nutritional intake is still less than the RDA.


Keywords


Intake of Macronutrients; Breakfast Habits; Nutritional Knowledge; Adolescents; Nutritional Status

Full Text:

PDF

References


Sitoayu L, Aminatyas I, Angkasa D, Gifari N, Wahyuni Y. Hubungan Konsumsi Makanan Cepat Saji, Tingkat Stres dan Kualitas Tidur terhadap Status Gizi pada Remaja Putra SMA DKI Jakarta. Indones J Hum Nutr. 2021;8(1):55.

Laenggeng AH, Lumalang Y. Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Sikap Memilih Makanan Jajanan Dengan Status Gizi Siswa Smp Negeri 1 Palu. J Kesehat Tadulako Vol1 No1. 2015;1:49–57.

Kusumaningrum R. Hubungan Asupan Energi Dan Protein Dengan Status Gizi Anak Min Ketitang Nogosari Boyolali. Occup Med (Chic Ill). 2017;53(4):130.

Anggraini VL. Hubungan Kebiasaan Sarapan Pagi Dengan Status Gizi dan Prestasi Belajar Murid Di Sekolah Dasar Negeri Pessanggrahan 02 Jakarta. Universitas Sumatera Utara; 2017.

Rohmah MH, Rohmawati N, Sulistiyani S. Hubungan Kebiasaan Sarapan dan Jajan dengan Status Gizi Remaja di Sekolah Menengah Pertama Negeri 14 Jember The Relationship between having a breakfast and snack consumption habit to the. Ilmu Gizi Indones [Internet]. 2020;04(01):39–50. Available from: file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/155-957-1-PB.pdf

Angela Priskalina Fridawanti. Zat gizi makro adalah zat gizi yang menyumbang lebih banyak kalori. 2016;7(6):2016.

Farameita M, Wati DA. Jurnal Gizi Dan Kesehatan. J Gizi dan Kesehat [Internet]. 2022;14(2):207–2015. Available from: http://jurnalgizi.unw.ac.id/index.php/JGK

Furkon LA. Ilmu Gizi dan Kesehatan. J Chem Inf Model. 2016;53(9):1689–99.

Kurniawan AN, Wahini M. Hubungan Antara Kebiasaan Sarapan Dan Aktivitas Fisik Terhadap Status Gizi Remaja. e-Journal Tata Boga. 2020;9(1):612–5.

Masyarakat DG, Manusia FE. Hubungan kebiasaan sarapan dengan status gizi dan prestasi siswa sma n 1 pangururan kabupaten samosir rotua yulianti simarmata. 2014;

Tepriandy S, Rochadi RK. Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Status Gizi Siswa MAN Medan pada Masa Pandemi COVID-19. Trop Public Heal J. 2021;1(1):43–9.

Verdiana L, Muniroh L. KEBIASAAN SARAPAN BERHUBUNGAN DENGAN KONSENTRASI BELAJAR PADA SISWA SDN SUKOHARJO I MALANG. Media Gizi Indones. 2018;12(1):14–20.

Kemenkes. Laporan Provinsi DKI Jakarta: Riskesdas 2018 [Internet]. Laporan Provinsi DKI Jakarta. 2018. 1–535 p. Available from: https://www.litbang.kemkes.go.id/laporan-riset-kesehatan-dasar-riskesdas/

Purwanti S, Shoufiah R. Kebiasaan Sarapan Pagi Mempengaruhi Status Gizi Remaja Jurusan Kebidanan, Politeknik Kesehatan Kemenkes Kalimantan Timur. Politek Kesehat Kemenkes Kaltim. 2017;(09):81–7.

Jayanti YD, Novananda NE. Hubungan Pegetahuan Tentang Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Pada Remaja Putri Kelas XI Akutansi 2 (Di SMK PGRI 2 Kota Kediri). J Kebidanan Dharma Husada . 2017;6(2):100–8.

Kemenkes RI. Menkes: Remaja Indonesia Harus Sehat. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2018.

P2PTM Kemenkes RI. Gizi saat Remaja Tentukan Kualitas Keturunan. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2020.

UNICEF. Strategi Komunikasi Perubahan Sosial dan Perilaku: Meningkatkan Gizi Remaja di Indonesia. UNICEF Indonesia. 2021 Apr;1–66.

Maslakhah NM, Prameswari GN. Pengetahuan Gizi, Kebiasaan Makan, dan Kebiasaan Olahraga dengan Status Gizi Lebih Remaja Putri Usia 16-18 Tahun. Indones J Public Heal Nutr [Internet]. 2021;1(1):472–8. Available from: http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/IJPHN

Purwanti S, Shoufiah R. Kebiasaan Sarapan Pagi Mempengaruhi Status Gizi Remaja. Semin Nas Call Pap. 2017;

Rosida H, Adi CA. Hubungan Kebiasaan Sarapan , Tingkat Kecukupan Energi , Siswa Pondok Pesantren Al-Fattah Buduran , Sidoarjo. Media Gizi Indones. 2017;12(2):116–22.

SARI RI. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Remaja Usia 12-15 Tahun Di Indonesia Tahun 2007. 2012;2007:10–35.

Tri Handari SR, Loka T. Hubungan Aktivitas Fisik dan Kebiasaan Konsumsi Fast Food dengan Status Gizi Lebih Remaja SMA Labschool Kebayoran Baru Jakarta Selatan Tahun 2016. J Kedokt dan Kesehat. 2017;13(2):153.

Makan P, Sarapan K, Dan PG, Arista CN, Gifari N, Nuzrina R, et al. STATUS GIZI PADA REMAJA SMA DI JAKARTA Relationship of Eating Behavior , Breakfast Habits , Nutrition Knowledge with Nutritional Status of Students SMA in Jakarta Fakultas Ilmu-ilmu Kesehatan , Universitas Esa Unggul , Jl Arjuna Utara No . 9 , Daerah. 2021;2(1):1–15.

Kementrian Kesehatan Re. Riset Kesehatan Dasar Nasional. Riskesdas [Internet]. 2018;76. Available from: https://www.litbang.kemkes.go.id/hasil-utama-riskesdas-2018/

Almatsier S. prinsip-dasar-ilmu-gizi-sunita-almatsier-library-um-universitas-.

Telisa I, Eliza E. Asupan zat gizi makro, asupan zat besi, kadar haemoglobin dan risiko kurang energi kronis pada remaja putri. AcTion Aceh Nutr J. 2020;5(1):80.

Kharismawati R. Hubungan Tingkat Asupan Energi, Protein, Lemak, Karbohidrat, Dan Serat Dengan Status Obesitas Pada Siswa SD. Univ Diponegoro Semarang. 2010;(Tugas Akhir):2–4.

Octavia ZF, Gizi PS, Islam U, Walisongo N. Jurnal Riset Gizi. 2020;8(1):32–6.




DOI: https://doi.org/10.31983/jrg.v11i2.10615

Article Metrics

Abstract view : 162
Download PDF : 171

Refbacks

  • There are currently no refbacks.





Abstracted/Indexed by :

      

   

 Lisensi Creative Commons

Jurnal Riset Gizi oleh http://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/jrg disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.

View My Stats