The Effect of Kluwak Extract on Discoloration Nanohybrid Composite Resin
Abstract
Background: Composite resin is the most commonly used restorative material in dentistry because it has good esthetics. However, consuming colored foods and drinks over a long period of time can cause discoloration. Kluwak, an ingredient often used in Indonesian cooking, contains tannins, which can change the color of the nanohybrid composite resin if consumed over a long period of time. Purpose: To determine and explain the effect of kluwak solution (pangium edule r) on the color change of nanohybrid composite resin. Methods and materials: The research was conducted experimental laboratory pre and post test. The number of samples was 30 nanohybrid composite resins with a diameter of 10 mm and a height or thickness of 2 mm, divided into 3 treatment groups, each group consisting of 10 samples with immersion for 1 day, 3 days, and 5 days in kluwak solution. Results: One way ANOVA test results (p<0.05) showed the effect of kluwak solution on hue color changes in nanohybrid composite resins. Conclusion: There is an effect of immersion in kluwak solution (pangium edule r) on nanohybrid composite resin.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
N. H. Widyastuti dan N. A. Hermanegara, “Perbedaan perubahan warna antara resin komposit konvensional, hibrid, dan nanofil setelah direndam dalam obat kumur Chlorhexidine Gluconate 0, 2%,” JIKG (Jurnal Ilmu Kedokt. Gigi), vol. 1, no. 1, 2017.
B. M. Afzali, A. Ghasemi, A. Mirani, Z. Abdolazimi, A. A. Baghban, dan M. J. Kharazifard, “Effect of ingested liquids on color change of composite resins,” J. Dent. (Tehran)., vol. 12, no. 8, hal. 577, 2015.
O. S. Pertiwi, D. Darmawangsa, dan W. Widyawati, “Perbedaan Kebocoran Tumpatan Resin Komposit Nanofiller Dengan Komposisi Yang Berbeda.,” B-Dent J. Kedokt. Gigi Univ. Baiturrahmah, vol. 4, no. 2, hal. 104–109, 2017.
R. F. Kafalia, M. D. Firdausy, dan A. Nurhapsari, “Pengaruh Jus Jeruk Dan Minuman Berkarbonasi Terhadap Kekerasan Permukaan Resin Komposit,” ODONTO Dent. J., vol. 4, no. 1, hal. 38–43, 2017.
Y. Kristanti, “Perubahan Warna Resin Komposit Nanohibrida Akibat Perendaman Dalam Larutan Kopi Dengan Kadar Gula Yang Berbeda,” J. PDGI, vol. 65, no. 1, hal. 26–30, 2016.
C. F. Kaunang, P. S. Anindita, dan M. A. Leman, “Perbedaan Perubahan Warna Resin Komposit Pada Perendaman Minuman Sari Buah Pabrik Dan Sari Buah Segar,” e-GiGi, vol. 3, no. 2, 2015.
F. S. Y. Sibuea, “Ekstraksi Tanin Dari Kluwak (Pangium Edule R.) Menggunakan Pelarut Etanol Dan Aquades Dan Aplikasinya Sebagai Pewarna Makanan,” Univ. Negeri Semarang. Semarang, 2015.
C. F. Mamuaja dan F. Lumoindong, “Aktivitas Antimikroba Ekstrak Biji Kluwek (Pangium Edule) Sebagai Bahan Pengawet Alami Bakso Ikan Tuna,” J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., vol. 20, no. 3, hal. 592601, 2017.
T. Paramitasari, A. H. Mukaromah, dan F. A. Wardoyo, “Efektivitas Biji Kluwek (Pangium Edule) Sebagai Bahan Pengawet Alami Ditinjau Dari Profil Protein Udang (Panaeus Sp) Berbasis Sds-Page,” J. Labora Med., vol. 4, no. 2, hal. 32–37, 2021.
S. Warnasih dan U. Hasanah, “Ekstraksi Zat Warna Dari Kluwek (Pangium Edule Reinw) Menggunakan Berbagai Pelarut,” Ekologia, vol. 18, no. 1, hal. 40–48, 2018.
N. F. Khoirunnisa, B. Budiono, dan L. W. Jayanti, “Perubahan Warna Permukaan Resin Komposit Nanohybird Pasca Perendaman Dalam Cuko Pempek,” J. Mater. Kedokt. Gigi, vol. 8, no. 1, hal. 12–16, 2019.
V. Diansari, D. S. Ningsih, dan T. A. Arbie, “Pengaruh Minuman Kopi Luwak Terhadap Perubahan Warna Resin Komposit Nanohibrid,” Cakradonya Dent. J., vol. 7, no. 1, hal. 790–795, 2015.
C. Utami, C. D. Wijaya, dan S. Erawati, “Perbandingan Efek Perendaman Resin Komposit Nanohybrid Dalam Larutan Kopi Luwak Dengan Larutan Teh Terhadap Terjadinya Diskolorasi,” Prima J. Oral Dent. Sci., vol. 2, no. 2, hal. 25–29, 2019.
I. Istibsyaroh, S. Lestari, dan R. Nugroho, “Perubahan Warna Resin Komposit Nanofiller Setelah Perendaman Dalam Minuman Susu Fermentasi (Penelitian In Vitro),” Indones. J. Heal. Sci., vol. 10, no. 1, 2018.
R. A. D. R. I. K. Jakti dan M. Purbasari, “Teori Yang Memperkuat Kebutuhan Penamaan Warna Untuk Buku Khazana Warna,” Humaniora, vol. 2, no. 2, hal. 1474–1482, 2011.
M. O. Alnusayri, M. G. Sghaireen, M. Mathew, B. Alzarea, V. Bandela, dan M. G. Sghaireen, “Shade selection in esthetic dentistry: A review,” Cureus, vol. 14, no. 3, 2022.
DOI: https://doi.org/10.31983/jkg.v11i1.11230
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
View My Stats |