PENGUATAN DAN PENDAMPINGAN WIRAUSAHA MAHASISWA SEBAGAI UPAYA MENDORONG TUMBUHNYA PENGUSAHA MUDA DI LINGKUNGAN PERGURUAN TINGGI

Sukini Sukini, Hermien Nugraheni, Prasko Prasko

Abstract


Entrepreneurship education is realized through carefully designed and structured hands-on entrepreneurial practices. This practice can be in the form of product manufacturing or service provision. This program aims to create young entrepreneurs from among students who are able to create jobs for many people. The entrepreneurial strengthening and mentoring program is carried out using the method of empowering students as young business actors. The program is carried out through three stages, namely the preparation, implementation and evaluation stages. The activity begins with coordination with related parties, implementation of strengthening and mentoring by lecturers and the Office of Cooperatives and MSMEs. Entrepreneurship assistance for students is able to encourage the growth of young entrepreneurs in the Poltekkes Kemenkes Semarang environment and increase the activities of the honesty canteen to become a Multipurpose Cooperative Kopma "Hygienic Snacks".

Full Text:

PDF

References


D. P. Utami, U. Hasanah, I. Windani, I. A. Wicaksono, D. Widiyantono, dan Z. Zulfanita, “Penguatan Minat Wirausaha Mahasiswa Melalui Pendampingan Penyusunan Proposal Program Kreativitas Mahasiswa-Kewirausahaan Pada Mahasiswa Program Studi Agribisnis Universitas Muhammadiyah Purworejo,” SELAPARANG J. Pengabdi. Masy. Berkemajuan, vol. 6, no. 2, hal. 936, 2022.

L. Hardiyanto, “Motivasi Mahasiswa Menjadi Start Up Digital Entrepreneur: Technopreneurship,” J. Ilmu Pendidik. STKIP Kusuma Negara, vol. 10, no. 1, hal. 1–15, 2018.

T. dan P. T. Kementerian Riset, Panduan Program Kewiraushaan Mahasiswa Indonesia, 1 ed. Indonesia: Kementerian Riset, Teknologi dan Pendidikan Tinggi, 2017.

E. Lathifah, D. Sukma, N. Arifatin, dan W. A. Martiwi, “Peran Mahasantri Sebagai Penggerak Wirausaha Milenial di Era Digital,” J. Multidisiplin West Sci., vol. 01, no. 02, hal. 77–83, 2022.

A. S. Prakoso dan Y. S. Oktora, “Penerapan Pendampingan Mahasiswa Disabilitas Untuk Menjadi Wirausaha Mandiri,” J. Community Serv. Consort., vol. 3, no. 1, hal. 21–28, 2023.

N. Agusdianita, P. Tarmizi, Yusnia, dan Inzoni, “Model Pembelajaran Project Based Learning (PJBL) Pada Mata Kuliah Kewirausahaan,” vol. 7, no. Snip, hal. 1–23, 2016.

A. Shodikin, W. K. Sumarno, S. Sutardi, dan A. Muhajir, “Program Pengembangan Kewirausahaan Mahasiswa dan Alumni Di Universitas Islam Darul Ulum Lamongan,” JPM (Jurnal Pemberdaya. Masyarakat), vol. 3, no. 2, hal. 258–263, 2018.

F. R. Pradana, S. Widiyati, dan Arwani, “Hubungan Karakteristik dengan Tingkat Pengetahuan Perawat tentang Tuberculosis (TB) Paru pada Anak,” Jendela Nurs. Kournal, vol. 4, no. 2, hal. 113–121, 2020.

Lili Marlinah, “Pentingnya Peran Perguruan Tinggi dalam Mencetak SDM yang Berjiwa Inovator dan Technopreneur Menyongsong Era Society 5.0,” J. IKRA-ITH Ekon., vol. 2, no. 3, hal. 17–25, 2019.

E. W. Prastyaningtyas dan Z. Arifin, “Pentingnya Pendidikan Kewirausahaan Pada Mahasiswa dengan Memanfaatkan Teknologi Digital sebagai Upaya Menghadapi Revolusi 4.0,” Proceeding of THe ICECRS, vol. 2, no. september 2016, hal. 1–6, 2019.




DOI: https://doi.org/10.31983/abdigi.v2i2.11433

Article Metrics

Abstract view : 6
Download PDF : 3

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ABDIGI : JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT KESEHATAN GIGI (e-ISSN: 3063-2668), is published by Jurusan Kesehatan Gigi, Politeknik Kesehatan Kemenkes Semarang, Jl. Tirto Agung, Pedalangan, Banyumanik, Semarang, Jawa Tengah, Indonesia, 50268 Telp./Fax: (024) 7471276.