KONSUMSI SUKUN MEMBANTU PENYERAPAN TABLET FE DALAM PERUBAHAN KADAR HEMOGLOBIN IBU HAMIL
Abstract
Iron absorption is influenced by the availability of vitamin C to help reduce ferric iron (Fe3 +) to ferrous (Fe2 +) in the small intestine so that it is easily absorbed. Breadfruit is an alternative food consumption to increase iron absorption because it contains vitamin C fruit around 29-62 mg per 100 grams. Pregnant women are prone to iron deficiency anemia due to hemodilution, lack of iron in food and increased need for iron as well as digestive disorders and absorption. Anemia incidence of pregnant women in Cilacap Regency in 2018 was 37.30% and in Kroya District was 31.61%.. The purpose of this study was to determine the effect of consumption of breadfruit to help the absorption of Fe tablets on changes in hemoglobin levels in pregnant women.Type of research Quasy experiment with a Non-rondomized Control Group Pretest - Postest Design research design The research instrument used a questionnaire and a Photometer 4010 Boehringer Mannheim accuracy of 0.01 g / dL.The results showed influence of breadfruit consumption to help the absorption of tablets Fe on changes in hemoglobin levels in pregnant women (probability value 0.001).
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adriani.M & Wirjatmadi.B. (2013).Pengantar Gizi Masyarakat. Kencana Prenada Media Grup : Jakarta
Anonim (2010).Budidaya Tanaman Sukun. Esa Unggul : Jakarta
Arisman, (2010).Gizi dalam Daur Kehidupan: Buku Ajar Ilmu Gizi. Penerbit Buku Kedokteran EGC : Jakarta
Departemen Kesehatan RI, (2008). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan (Balitbang).Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2007, Laporan Nasional. Balitbang Depkes, Jakarta
Himadi, A. (2010). Gambaran Pola Makan dan Status Hemoglobin Ibu Hamil di Puskesmas Kaluku Bodoa Kota Makassar S1 Undergraduate, Universitas Hasanuddin : Makasar
Hudono ST. (2010). Penyakit Darah. Dalam: Wiknjosastro H, Saifuddin AB, editor. Ilmu Kebidanan. Edisi Ke-4. Yayasan Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo :Jakarta
Hoffbrand.(2010). Kelainan Darah. Dalam: Wiknjosastro H, Saifuddin AB, editor. Ilmu Kebidanan. Edisi Ke-5. Yayasan Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo :Jakarta
Kementerian Kesehatan RI, (2010). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan (Balitbang) Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2010, Laporan Nasional. Balitbang, Jakarta
_____ (2014). Pedoman Gizi Seimbang. Dirjen Bina Gizi dan KIA : Jakarta
_____ (2015). Pedoman Penanggulangan Kurang Energi Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil. Dirjen Bina Gizi dan KIA : Jakarta
Kusmiati ( 2009). Ilmu Gizi dan Aplikasinya Dalam Masyarakat.Jakarta : Gramedia
Manuaba, I. B, (2010). Ilmu Kebidanan, Penyakit Kandungan dan keluarga Berencana untuk Pendidikan Bidan. Penerbit Buku Kedokteran EGC : Jakarta
Prawirohardjo.(2009). Ilmu Penyakit Dalam.Gramedia : Jakarta
Putri, 2017, Pengaruh Jus Jambu Biji Terhadap Perubahan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Trimester III Yang Mengkonsumsi Tablet Fe di Puskesmas Pakualam Yogyakarta
Saifudin AB, Adriaanzs G, Wiknjosastro GH, Waspodo D. (2009).Buku Acuan Nasional Pelayanan Kesehatan Maternal dan Neonatal. Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo : Jakarta
Sari.(2013). Zat Gizi Dan Mineral.Gramedia : Jakarta
Sharlin J & Edelstein S, (2015), Buku Ajar Gizi Dalam Daur Kehidupan, EGC. Jakarta
Soediatama, (2008).Ilmu Gizi dan Aplikasinya untuk Keluarga dan Masyarakat.Direktorat Jenderal Pendidikan Tinggi Departemen Tinggi Departemen Pendidikan Nasional : Jakarta
Supariasa ID; Bakri B; Fajar I.(2016).Penilaian Status Gizi. EGC.8: Jakarta
Widyastuti.(2009). Anemia Defisiensi Besi. Esa Unggul : Jakarta
Yuliani et al, 2017.Aplikasi Asuhan Kehamilan Terupdate. Trans Info Media Jakarta
DOI: https://doi.org/10.31983/jsk.v2i1.5783
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.