DAYA HAMBAT EKSTRAK BIJI MENGKUDU TERHADAP PERTUMBUHAN BAKTERI STREPTOCOCCUS MUTANS

Wawan Ariyanto, Sadimin Sadimin, Sariyem Sariyem

Abstract


TITLE

Inhibitory effect of mengkudu seeds extract against the growth of Streptococcus mutans

ABSTRACT

One of the problems in the oral cavity are dental caries. Dental caries is caused by bacteria Streptococcus mutans. Mengkudu seed is one of the herbs that have antibacterial effects that is composedof linoleic acid and essential fatty acids, alkaloids, saponins, tannins and cardiac glycosides. The purpose of this study was to determine the inhibitory Mengkudu seed extract on the growth of Streptococcus mutans.

This research uses descriptive method. The study design is experimental. This study uses a concentration of 100% and 8 repetitions. Using a control group Sodium Physiological 0.9%. Research subjects in this study is the bacteria Streptococcus Mutans. In this study, bacteria were grown on PCA media by paper disc which had previously been dipped in water 100% noni seed extract, then take a paper disk back Sodium Physiological dipped 0.9% as a control group and in place on the media PCA, then incubated for 1 x 24 hours. Once it is done in the area oligodinamik measurements with calipers (mm). Analysis of the data used is descriptive kuantiatif.

The results showed that noni seed extract can inhibit the growth of bacteria Streptococcus mutans. While having inhibitory still relatively very weak which is an average of 8 times the experiment is 8.32mm and it is hoped this research can be developed again with another method, in order to get results in maximum.


Keywords : Dental caries, Streptococcus mutans, noni seed extract


Keywords


Keywords : Dental caries, Streptococcus mutans, noni seed extract

Full Text:

PDF

References


Anonim, 1994, Buku Ajar Mikrobiologi Kedokteran, Edisi Revisi, Binarupa Aksara, Jakarta.

, 2010, Bakteri Dalam Rongga Mulut Kita, Gusimerah.blogspot.com, diakses tanggal 3 November 2014.

, 2012, Manfaat Buah Mengkudu, Termasuk Buah dan Bijinya, http://buahagia.blogspot.com/2012/08/manfaat-buah-mengkudu.html, diakses tanggal 3 november 2014.

, 2014, Biji, http://id.wikipedia.org/wiki/Biji, diakses 6 februari 2015.

, 2014, Larutan Garam Fisiologis, http://id.wikipedia.org/wiki/Larutan_garam_fisiologi, diakses tanggal 17 Mei 2015.

Anief, M., 2000, Ilmu Meracik Obat Teori dan Praktik, Gadjah Mada University Press, Yogyakarta.

Aryadi, I., G., Pengaruh ekstrak daun mengkudu (Morinda citrifolia, L.) terhadap pertumbuhan Staphylococcus Aureus sebagai penyebab abses periodontal secara in vitro, http://unmas-library.ac.id/wp-content/uploads/2014/10/skripsi.pdf , diakses tanggal 17 Mei 2015.

Bangun, A, P., & Sarwono, B., 2002, Sehat dengan Ramuan Tradisional: Khasiat danManfaatMengkudu, Agromedia Pustaka, Jakarta.

Bayu D, W., Malia, A., Aulia, I., Soko, A, P., 2008, Pengujian Efektivitas Tanin Sebagai Antibakteri, Institut Pertanian Bogor, http://repository.ipb.ac.id /bitstream/handle/123456789/36586/pengujian%20efektivitas%20tanin%20%281%29.pdf?sequence=7, diakses 20 januari 2015.

Depkes RI., 2009, Tentang Kesehatan, pppl.depkes.go.id, diakses tanggal 3 November 2014.

, 2013, Tentang Gigi dan Mulut, www.depkes.go.id/ resources/download / general/Hasil Riskesdas 2013.pdf, diakses 19 Januari 2015.

Dewi, F., K., 2010, Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia, Linnaeus) Terhadap Bakteri Pembusukan Daging Segar, Jurusan Biologi,FMIPA Universitas Sebelas Maret, Surakarta, http://eprints.uns.ac.id/388/1/169682309201001141.pdf, diakses tanggal 6 februari 2015.

Dewi, R, C., 2009, Uji Efektivitas Anti Jamur Ekstrak Buah Pare Belut, FMIPA Universitas Sebelas Maret, Surakarta, http.eprints.uns.ac.id, diakses 20 januari 2015.

Diah, U., Dewi, N., Moh Nur., Endang, S., 2014, Mengkudu (Morinda citrifolia L), FakultasFarmasi UGM,http://ccrc.farmasi.ugm.ac.id/?page_id=389, diakses tanggal 3 Desember 2014.

Ditjen POM, 2000, Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat, Cetakan Pertama, Jakarta, Departeman Kesehatan RI, Halaman 10-12.

, 1986, Sediaan Galenik, Jakarta, Departeman Kesehatan RI, Halaman 10-11.

Djauhariya, E., & Rosman, R., 2000, Status Perkembangan Teknologi Tanaman Mengkudu, Balai Penelitian Tanaman Obat dan Aromatik, http://balittro.litbang.pertanian.go.id/ind/images/file/Perkembangan%20TRO/edsus19n01/2Mengkudu.pdf, diakses 20 januari 2014.

Dwijoseputro, 1987, Dasar-Dasar Mikrobiologi, Djambatan, Surabaya.

Harmita & Maksum R., 2008, Buku Ajar Analisis Hayati, EGC, Jakarta.

Hayani, E.,& Fatimah, T., 2004, Identifikasi Komponen Kimia Dalam Biji Mengkudu, Balai Penelitian Rempah dan Obat, Bogor, http://balitnak.litbang.pertanian.go.id, diakses tanggal 3 November 2014.

Kariman, 2014, Bebas Penyakit dengan Tanaman Ajaib, Open books, Surakarta.

Khomsan, A., 2009, Rahasia Sehat dengan Makanan Berkhasiat, Kompas, Jakarta.

Lubis,M.,2011,Tanin,Universitas Sumatra utara, repository.usu.ac.id/bitstream/123456789/22677/4/Chapter%20II.pdf, diakses 20 Januari 2014.

Notoatmodjo, S., 2005, Metodologi Penelitian Kesehatan, Rineka Cipta, Jakarta.

Novel, S.S., Wulandari A.P., Safitri R., 2010, Praktikum Mikrobiologi Dasar, CV. Trans Info Media, Jakarta.

Nugraha, W., 2008, Streptococcus Mutans, Fakultas Farmasi USD, Yogyakarta ,www.mikrobiologi.files.wordpress.com/2008/05/streptococcus-mutans 31.pdf, diakses tanggal 3 November 2014.

Pratama, Moch Rachdie, 2005, Pengaruh Ekstrak Serbuk Kayu Siwak (salvadora persica) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus Mutans Dan Staphylococcus Aureus Dengan Metode Difusi Agar, http://skripsi.blogsome.com/2005/06/25/cover, diakses tanggal 4 November 2014.

Puspitasari, G., Murwani, S., Herawati., 2012, Uji daya antibakteri perasan buah mengkudu matang (Morinda citrifolia) terhadap bakteri Methicillin Resistan Staphylococcus Aureus (MRSA) M.2036.T secara in vitro, http://pkh.ub.ac.id/wp-content/uploads/2012/10/0813100019-Galuh-Puspitasari.pdf, diakses tanggal 17 Mei 2015.

Salam, F., 2012, Efektivitas Larutan Air Garam Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus Mutans, http://repository.unhas.ac.id/handle/123456789/1053, diakses tanggal 17 Mei 2015.

Sawiti, M.Y., Mahatmi, H., & Besung I.N.K., 2013, Daya Hambat Air Perasan Daun Sambiloto Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli, Jurnal Kedokteran, Fakultas Kedokteran Hewan, Universitas Udayana, Bali.

Syamsunir, 1992, Dasar-Dasar Mikrobiologi dan Parasitologi Untuk Perawat, EGC, Jakarta.

Volk & Wheeler, 1990, Mikrobiologi Dasar, Erlangga, Jakarta.




DOI: https://doi.org/10.31983/jkg.v3i01.986

Article Metrics

Abstract view : 2115
Download PDF : 3582

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Kesehatan Gigi (p-ISSN: 2407-0866 e-ISSN: 2621-3664), is published by Jurusan Kesehatan Gigi, Politeknik Kesehatan Kemenkes Semarang, Jl. Tirto Agung, Pedalangan, Banyumanik, Semarang, Jawa Tengah, Indonesia, 50268 Telp./Fax: (024) 7471276.

Find us on : Instagram, Facebook

Abstracted/Indexed by:

 

View My Stats